Hoe werkt het walnootolie persen?

1. noten rapen en drogen

Walnoten kunnen snel beschimmelen en dan kan er geen goede walnootolie meer van worden geperst. Ook als de noten nog erg vers zijn en ongedroogd, dan kan er geen olie van worden geperst. Al na een paar dagen op een vochtige bodem gaan de walnoten schimmelen. Het is daarom belangrijk de noten regelmatig te rapen. Het liefst iedere dag, maar toch zeker om de dag.

2. Drogen

Het is erg belangrijk de noten goed te drogen voor het pellen. Eenmaal verzameld kunt u ze het beste uitgespreid te drogen leggen, in een goed geventileerde, droge en liefst koele ruimte en regelmatig omdraaien. Na ongeveer 3-4 weken zijn de walnoten voldoende gedroogd om te pellen en er walnootolie van te persen.
U kunt de vochtigheid van de noten als volgt testen:

  • Tussenschotjes test: breek het tussenschotje. Als het met een ‘knak’ breekt duidt dit op voldoende gedroogde noten. Is het tussenschotje nog wat taai of flexibel, dan is de noot onvoldoende gedroogd.
  • Hygrometer: verzamel ongeveer 20-30 gepelde noten in een plastic zakje samen met een luchtvochtigheidsmeter (hygrometer) en bindt de zak dicht. Bewaar de zak bij kamertemperatuur en kijk na een paar dagen wat de hygrometer aangeeft. De luchtvochtigheid in de zak mag niet boven de 72% zijn, dan zijn de noten namelijk nog te vochtig.

3. Pellen

Helaas kunnen de walnoten niet in zijn geheel worden geperst. De schaal is te hard en daarom moeten alle noten worden gepeld voordat ze kunnen worden geperst. Hierbij hoeven de noten niet heel te blijven. De tussenschotjes moeten er ook tussenuit. De noten moeten dus vrij van schaal en tussenschotjes zijn zodat we er mooie walnootolie van kunnen persen.



Kraak de noten niet boven de al gepelde noten om te voorkomen dat er stukjes schaal tussen de noten komen! Gruis, schaal en tussenschotjes moeten apart worden opgevangen. Als we bij inname stukjes schaal aantreffen kunnen we de noten niet tot walnootolie persen omdat de pers daarvan kapot gaat.

Pellen gebeurt bij voorkeur door de hele familie rond de keukentafel. Na het pellen kunnen de noten het beste bewaard worden in een afgesloten zak of bak tot u de noten komt in leveren. Controleer regelmatig of ze niet gaan schimmelen (wat duidt op teveel vocht).

4. Sorteren

Sorteer de gepelde noten zorgvuldig, een enkele slechte noot maakt al slechte walnootolie! Bij de inname van noten kijken we zeer kritisch naar onderstaande punten. Zitten er slechte noten tussen, dan kunnen we er geen goede walnootolie uit persen en nemen we de noten dus niet in.



Kleur van het vlies
De kleur van het vliesje om de noot moet lichtbruin/beige zijn. Donkerdere walnoten (richting donkerbruin of geel/oranje) zijn te oud of te lang nat geweest. Ook donkerbruine of zwarte plekken duiden ook op verminderde kwaliteit. Alle noten om walnootolie te persen dienen een lichte kleur te hebben, er mag geen enkele donkere tussen zitten.

Kleur van het notenvlees
Het notenvlees moet wit van kleur zijn. Bruin, grijs of glazig betekent (beginnend) bederf en geel of oranje betekent dat de noot ranzig aan het worden is. In het hart van de noot zit de kiem. Ook daar mag geen verkleuring zijn. Alle noten om te persen dienen wit notenvlees te hebben.

Schimmel
Noten die te lang vochtig zijn geweest raken beschimmeld. Deze schimmel kan verschillende kleuren hebben: wit, groen, rood/roze of bruin. ook witte donsjes (hoe klein ook) zijn schimmel. Deze begint meestal aan het puntje tussen de twee helften in, maar kan op allerlei plekken zichtbaar zijn. Schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Alle noten om te persen moeten volledig vrij zijn van witte donsjes en andere schimmels.

Geur en smaak
Zelfs noten die voldoen aan de bovenstaande criteria kunnen soms toch niet goed genoeg zijn om goede olie van te persen. Dan is de geur of smaak ‘muf’. Bij inname ruiken en proeven we enkele noten. Noten die ook maar enigszins muf ruiken of smaken zullen we niet persen.

Sorteer al uw noten dus uiterst zorgvuldig om teleurstelling te voorkomen. Als de noten niet aan bovenstaande criteria voldoen kunnen we ze niet persen en krijgt u de noten weer mee terug.

5. Persen

Het persen van de walnootolie gebeurt koud en onder hoge druk in een schroefpers. De walnoten worden naar een vernauwende uitgang geperst en onder de toenemende druk loopt de olie uit het walnotenvlees. Eerst is de olie wat troebel, maar algauw bezinken de vaste delen op de bodem en blijft er een prachtige, milde, goudkleurige olie over. Na het persen laten we uw walnootolie een week bezinken, voordat we deze afgieten en bottelen. Uw walnoten worden afzonderlijk geperst en apart opgeslagen in de koeling. U ontvangt bericht van ons wanneer uw walnootolie klaar is.

Interesse?

U kunt ons bellen of mailen om een afspraak te maken om uw noten tot walnootolie te laten persen.

Wij persen walnoten van de meest recente oogst. Let op: wij persen maximaal 1 jaar oude walnoten, mits deze oudere noten pas gepeld zijn en nog heel goed smaken. In de smaak van de walnootolie komt namelijk de smaak van de noten geconcentreerd terug, dus licht muffe noten betekent hele muffe walnootolie.

Bel of mail svp even om te bespreken wat u heeft en om een afspraak te maken voor het brengen van uw walnoten:
06-33197024
info@kleinemuyl.nl

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief. Deze wordt meerdere malen per jaar verzonden en bevat altijd een recept met onze notenolie en nieuwsberichten over de oliemolen.
Aanmelden
© 2017 - 2018 Oliemolen De Kleine Muyl Walnootolie, Hazelnootolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel