Kwaliteit

Het kan verwarrend zijn hoeveel verschillende soorten en kwaliteiten walnootolie er bestaan!

Puur of gearomatiseerde walnootolie?
Ten eerste is er onderscheid naar olie die gemaakt is uit alleen walnoten (pure walnootolie), of olie die gemaakt is van een plantaardige olie waar walnoten een tijd in hebben gelegen om deze olie een walnotensmaak te geven. De laatste is natuurlijk goedkoper. Vaak staat er op het etiket alleen ‘Walnootolie’.

Chemisch of mechanisch verkregen walnootolie?
Helaas is niet alle pure walnootolie echter even zuiver. Er zijn namelijk verschillende manieren om olie te winnen: mechanisch of chemisch, en verhit of onverhit.
Goedkopere flesjes walnootolie die bijvoorbeeld in de supermarkt worden verkocht en wel pure walnootolie heten, zijn gemaakt van walnootolie die chemisch is verkregen. Chemische winning is goedkoper en levert meer olie per kilo walnoten op: de olie in de walnoten wordt opgelost met behulp van chemicaliën als hexaan. Dit is een laag-toxisch aardoliederivaat vergelijkbaar met petroleum of benzine. Nadat de olie van de walnoot is gescheiden wordt onder hoge temperatuur de hexaan ‘afgebrand’. Als het goed is blijven hierbij geen schadelijke stoffen in de walnootolie achter. Wel wordt de olie verhit tot temperaturen van 150 graden celsius om de hexaan te verwijderen en soms wel tot 240 graden celcius om de olie te bleken en ontdoen van onwenselijke geuren die overblijven na chemische extractie.

Verhit of koud geperste walnootolie?
Wanneer walnootolie mechanisch wordt geperst, is vooral de temperatuur van belang. Bij temperaturen boven de 60 graden verliest walnootolie een groot deel van zijn bijzondere eigenschappen. De vetzuren, atioxidanten en vitamines die walnootolie zo gezond maken worden dan namelijk vernietigd. Echter: hoe warmer de oliepers, hoe groter de opbrengst en hoe minder persdruk er hoeft te worden opgebouwd. De regels verschillen wat van land tot land, maar over het algemeen wordt er gesproken van ‘koude persing’ als de temperatuur van de olie bij het persen niet boven de 50 of 60 graden celcius komt.

Geroosterde of ongeroosterde walnoten?
Walnoten hebben van zichzelf een frisse, subtiele smaak. De walnoot is onmiskenbaar aanwezig in de olie, maar de smaak is zacht en mild. Om walnootolie een krachtiger walnootsmaak te verlenen wordt het walnootvlees voor het persen vaak geroosterd: nadat de walnoten eerst zijn fijngemalen worden ze bij voortdurende beweging ongeveer 15 minuten geroosterd bij een temperatuur rond de 160 graden celsius en gaan ze vervolgens de pers in. Deze walnootolie smaakt sterker naar walnoot, maar het is maar de vraag wat er overblijft van de goede bestanddelen na de verhitting tijdens het roosteren.


Kwaliteit van de walnoten
En uiteraard staat of valt de kwaliteit van de olie met de kwaliteit van de noten! Walnoten zijn gevoelig voor bederf door warmte, zuurstof en vocht. Wanneer de noten snel worden geraapt en goed gedroogd, zijn ze in de schaal een paar jaar houdbaar. Nadat ze zijn gekraakt en gepeld en zeker wanneer ze niet meer intact zijn neemt de schade van zuurstof toe, vooral bij hogere temperaturen omdat het notenvlees niet langer beschermd wordt door het lichtbruine vliesje dat de noot omsluit. Dit vliesje bevat veel anti-oxidanten die vrije radicalen tegenhouden (o.a. hierdoor is walnootolie zo goed voor de gezondheid).

Keuringsdienst van waarde
De keuringsdienst van waarde, het programma van de KRO, maakte een uitzending over walnootolie

En de olie van Kleine Muyl?
Onze olie is pure walnootolie, koud geperst uit ongeroosterde noten van uitsluitend goede kwaliteit.

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief. Deze wordt meerdere malen per jaar verzonden en bevat altijd een recept met onze notenolie en nieuwsberichten over de oliemolen.
Aanmelden
© 2017 - 2024 Oliemolen De Kleine Muyl Walnootolie, Hazelnootolie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel